Sunday, August 7, 2011

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatić za zube je jedana od onih stvari koje jednostavno morate nositi ukoliko imate neravne zube. Iako su rijetko kada udobni, itekako su potrebni. Koliko se obicno nosi,da li smeta,zulja,da li se puno vidi,moze li se sve jesti i još neka pitanja odgovorit ćemo upravo u nastavku našeg teksta o fiksnom aparatiću za zube.

Fiksni aparatić za zube


Kako do fiksnog aparatića za zube

Fiksni aparatić za zube možete dobiti kod vašeg stomatologa, neovisno radilo se o Zubaru u Zagrebu ili Zubaru u Osijeku. Prvi pregled vam je kod svih besplatan te se na njemu procjenjuje stanje vaših zubi i postavlja terapija. Također vam savjetujemo da obiđete viđe stomatologa kako ne biste zapeli samo kod jednog, nego dobili više ponuda. Nakon toga uzimate otisak koji je potpuno bezbolan.  Nakon toga izrađuje se fiksni aparatić za zube i postavlja se na vašu čeljust. Proces postavljanja je također bezbolan, tako da ne morate misliti da će biti muka postaviti vaš fiksni aparatić za zube.

Što sve uključuje fiksni aparatic za zube?

Fiksni aparatić za zube sastoji se od bravice koja se lijepi na zube, žice koja prolazi kroz bravice i ona pomiće vaše zube (nakon nekog vremena ubacuje se kruća i veća žica) zatim ligature koje se koriste kod svih fiksnih aparatića za zube sa sustavom damon, onda prstenovi koji se postavljaju na šestice (u njih ide žica) te zatim tubice koji se nekad postavljaju umjesto prstenova, i, za kraj, separatori - oni nisu dio aparatića nego služe da se napravi prostora za prsten koji dolazi na to mjesto.

Osim toga vam za kraj postave još i intermaksilarne gumice koje vam služe za dobivanje idealnog zagriza. Koriste se neko vrijeme, ali većinu detalja će vam ostaviti vaš ortodont. Postoje Hyrax i Headgear. 
Intermaksilarne gumice- sluze za dobivanje pravilnog zagriza, koriste se onako i onoliko dugo kako ortodont kaze da se treba nosit zajedno s fiksnim aparatićem za zube.

Koje su cijene fiksnog aparatića za zube?

Fiksni aparatić za zube se cijenovno kreće od 12.000 kuna pa sve do vrtoglavih 25.000 kuna. Cijena ovisi o tome nalazite li se u većem gradu, u manjem i trebate li za obije čeljusti ili samo za jednu. S time da ipak uzmite u obzir kako ni ortodonti nisu skloni marketinškim trikovima stoga ako vidite da je negdje niska cijena pitajte prije postavljanja kako se obračunavaju dodatni pregledi, materijali za korištenje, mijenjanje bravica itd itd. Jer ponekad se može dogoditi da će vam ortodont naplatiti dodatni materijal te će vas na kraju cijeli proces doć isto kao da ste otišli i kod kvartovskog ortodonta kako bi vam postavio njegovu varijantu fiksnog aparatića za zube. Safirni fiksni aparatić za zube je znatno skuplji u odnosu na metalni fiksni aparatić za zube, ali ništa pretjerano s obzirom na ionako visoke cijene. .



Koje su vrste aparatica?

Fiksni aparatići za zube dolaze općenito u pet varijanti od kojih se najviše istiće metalni, klasični fiksni aparatić za zube. Isti je jako vidljiv a s njime terapija napreduje znatno brže nego s ostalim modelima.

Safirni aparatić za zube je onaj estetski znatno ugodniji, ujedno i prozirni te čvršći od keramičkog. Dobra strana je ta što s vremenom ne mijenja boju, što se zna dogoditi s keramičkim koji s vremena požuti.

Keramicki aparatić za zube je bijeli, skoro pa nevidljivi aparatić koji nažalost s vremenom zna požutjeti, ali i popucati na bravicama. Iz tog razloga su ga ortodonti izbacili iz svoje ponude, ali zato i dalje njeguju Damon sustav gdje su bravice pola metalne, pola prozirne, moderne tehnologije. S njima dolazi do vrlo malog trenja te je brži pomak zuba.

Lingvalni fiksni aparatić za zube je kod nas velika rijetkost jer još nije uhodan u našim ordinacijama. Postavlja se nešto drugačije nego njegova ostala braća, odnosno postavlja se s unutarnje strane zube. Ujedno je iz tog razloga nešto teže održavati higijenu s njime i kod pričanja se dosta frflja. No, nije vidljiv i to je glavna prednost ovakvog fiksnog apartića za zube.

Kako odrzati higijenu s fiksnim aparaticem za zube?
Kao i kod svake higijene usne šupljine preporuča se praksirati čišćenje sa što mekšom četkicom za zube novijeg datuma, jer je potrebno očistiti povrđinu bravica i same zube. Što više vlakana četkica za zube posjeduje to bolje. Iako će vam cijeli sustav itekako olakšati električna četkica, ona nije pretjerano potrebna jer kada se jednom naučite oprati pravilno zube neće vam trebati električna četkica. Kod iritacije izazvane fiksnim aparatićem za zube potrebno je ispirati usta čajem od kadulje kao i kremama gengigel i slične. U slučaju da vam vaš fiksni aparatić za zube priušti upalu zubnog mesa, samo nastavite četkati s nježnim pokretima i proći će.

Sta se smije jesti sa fiksnim aparatićem za zube?
Fiksni aparatić za zube ne predstavlja nikakvu barijeru u vašem svakodnevnom jelovniku te u principu možete jesti apsolutno sve. Iako, nakon samog postavljanja fiksnog zubnog aparatića biti će potrebno jesti nešto mekšu hranu, ali nakon što vam se čeljust privikne na fiksni aparatić za zube spremni ste jesti bilo što. S druge strane, probajte ipak izbjegavati razne egizibicije s otvaranjem čepa piva, ljuskanje badema ili lješnjaka jer možđe doći do toga da se bravica odlijepi i onda morate ići nazat sve sanirati.Također pripazite pri nekoj ljepljivoj hrani poput karamele, nije dobro da vam se zalijepi za bravicu vašeg fiksnog aparatića za zube

11 comments:

  1. zašto se one gumice koje služe za zagriz moraju skidati pri jedenju?

    ReplyDelete
  2. koliko je cijena ovih aparatića ili koliko se ceka da se dobije besplatni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petra cijena je oko 10 000 kuna, a ako zelis besplatni trebas se prijaviti i cekati 10 godina.

      Delete
    2. Brze ce ti bit ako odes privatno, no eto moj je bio besplatan. I ceka se 10 - 15 dana

      Delete
  3. Kolika je cijena safirnog aparatića?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cijena je od 14-20 000 kn, ovisno o tome u kojem gradu stavljas aparatic, da li imas dodatne pogodnosti pri placanju (u mom slucaju sa avansnim placanjem sam dobila 25% popusta) i da li ide na obje celjusti.

      Delete
  4. Oni od 15 godina dobiju besplatno jer su maloljetni ili?

    ReplyDelete
  5. Koliko dugo se mora nositi fiksni aparatić za zube, postoji li neko određeno razdoblje? fiksni aparatić

    ReplyDelete
  6. kolko se dugo ceka na aparatc?


    ReplyDelete
  7. Ne čeka se dugo, aparatič je gotov u roku 10 - 15 dana.

    ReplyDelete

Blog Top Sites